Winnaressen Brigit Sijmons Award

Winnaressen Brigit Sijmons Award

2020: Sangita Khadka

Sangita is 30 jaar geleden geboren in Kathmandu en woont 1,5 jaar in Overdinkel. Op haar 19e is ze uit Nepal vertrokken om via Polen en Duitsland (au pair) te gaan werken en verder te studeren (een studie-visum). In Nepal zijn er beperkte mogelijkheden. Haar studie aan de universiteit te Kleve richtte zich op gender en diversiteit.

In de VS heeft ze haar huidige man Marco leren kennen. In Duitsland kwam zij in contact met de Soroptimisten. Sangita heeft een warm hart voor minderheden, emigranten en natuurlijk voor Nepal. Ze draagt de Nepalese cultuur en de positie van de vrouwen daarbinnen uit door erover te vertellen en zelf klassieke dansen uit te voeren. Ze heeft lezingen gegeven over de positie van vrouwen en meisjes in het arme Nepal. Ze vraagt aandacht voor het tegengaan van misbruik zoals kind huwelijken en vrouwenonderdrukking. In 2019 heeft ze meegedaan aan de Lock Me Up, Free a Girl actie te Enschede.

2019: Audrey Hoemakers

Uit het jury rapport: "Audry is een verbinder, alle lagen van de bevolking weet zij aan elkaar te verbinden door verschillende evenementen die zij organiseert voor Enschede. Ze houdt zich onder andere bezig met de Culturele Zondag en de Stadsherberg. Ze zoekt voor iedere creatieveling een podium en motiveert mensen enorm hiermee. Ze is betrokken bij verschillende vrouwenverenigingen en ook hier is ze een heuse koppelaar. Audry staat met beide benen op de grond en weet wat er speelt omdat naar haar mede-mens luisert en omdat ze naast cultuur aanbieden ook zeker een cultuur consument is. Ze is openminded en ‘nee’ bestaat niet in haar vocabulaire. Ook belangrijk; Audry werkt hard, maar is zelf ook een levensgenieter pur sang.”