Winnaressen Brigit Simons Award

Winnaressen Brigit Simons Award

Winnares van de Brigit Sijmons Award 2020

Sangita Khadka!

Afgelopen zondag tijdens Internationale Vrouwendag konden we eindelijk bekend maken wie de Brigit Sijmons Award 2020 voor de meest Inspirerende vrouw gewonnen had. Er waren in totaal zeven inspirerende dames genomineerd. Sangita Khadka ging met de prijs naar huis. Dit was wat de jury over haar schreef:

Sangita is 30 jaar geleden geboren in Kathmandu en woont 1,5 jaar in Overdinkel. Op haar 19e is ze uit Nepal vertrokken om via Polen en Duitsland (au pair) te gaan werken en verder te studeren (een studie-visum). In Nepal zijn er beperkte mogelijkheden. Haar studie aan de universiteit te Kleve had te maken met gender en diversiteit.

In de VS heeft ze haar huidige man Marco leren kennen. In Duitsland kwam zij in contact met de Soroptimisten. Sangita heeft een warm hart voor minderheden, emigranten en natuurlijk voor Nepal. Ze draagt de Nepalese cultuur en de positie van de vrouwen daarbinnen uit door erover te vertellen en zelf klassieke dansen uit te voeren. Doordat haar moeder was gescheiden kan zij vertellen wat dit heeft betekend wanneer de familie om die redenen afstand van je neemt.  

Ze heeft lezingen gegeven over de positie van vrouwen en meisjes in het arme Nepal. Ze vraagt aandacht voor het tegengaan van misbruik zoals kind huwelijken en vrouwenonderdrukking. In 2019 heeft ze meegedaan aan de Lock Me Up, Free a Girl actie te Enschede.

Zij is lid van de Soroptimisten, Dunya en heeft ook bij SIVE vrijwillig lezingen gegeven. Zij zet zich in voor de Stichting Kiran te Haaksbergen. Deze stichting steunt Nepalese kinderen zodat zij normaal naar school kunnen wat voor veel kinderen niet is weggelegd. Verder helpt ze au pairs en organiseert activiteiten in Keulen voor het Duits-Nepalese Gesellschaft.

<>Zij heeft dus op jonge leeftijd al veel op eigen kracht moeten doen en heeft gekozen om haar weg te zoeken voor goed onderwijs buiten Nepal. Dat verdient een prijs!