Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Internationale vrouwendag vieren we groots!

Datum: vrijdag, 08 maart 2019
Tijd: 17.00 – 23.00 uur
Locatie: Balengebouw Enschede
Entree: vanaf 9,50
Georganiseerd door: SIVE

Programma

Vrouwen, de heldinnen van de samenleving. In 2019 is het alweer 100 jaar geleden dat het vrouwenkiesrecht een feit was. Redenen om te vieren dat we vrouw zijn! Of, om te vieren dat vrouwen bestaan! Dat gaan we doen op 8 maart in het Balengebouw in Enschede, vanaf 17:00 uur in het Balengebouw.

Het exacte programma / blokkenschema komt nog online, maar voor nu kunnen we al wel de volgende activiteiten bekend maken:
– Een interessante en inspirerende lezing door Chantal Heutink, schrijfster van het boek ‘Op Hoge Hakken door Afrika’.
Deze lady in Red is een ondernemer die zich jarenlang met vurige passie heeft ingezet voor de meisjes en vrouwen in Kenia.
Rode draad in haar verhaal is lef.
Dat staat voor: Leiding en regie nemen over je leven, je werk en datgene wat je te doen hebt en waar je naar verlangt. Energie.
Door focus en het maken van duidelijke keuzes krijg je meer energie. Je weet wat je wilt en gaat ervoor.

– Foto expositie: Heldinnen in de Maatschappij, gemaakt door fotografe Tessa Wiegerinck.
– Een lezing door Rocky Hehakaija. Een powervrouw die haar talenten inzet om minderbedeelde jongeren te helpen. In de internationale straatvoetbalwereld is Rocky een bekend gezicht. Ze was het eerste en enige vrouwelijke lid van de Street Legends: ’s werelds beste straatvoetbalteam. Waar ze met ex-profvoetballer en aanvoerder Edgar Davids in het team zat. Met dit team heeft ze op topniveau demonstraties en clinics gegeven, o.a. in de sloppenwijken van Zuid-Afrika, Ghana, Kenia en Brazilië. Een presentatie of clinic van Rocky staat garant voor inspiratie, interactie, gecombineerd met een gezonde dosis humor.
– Foodstreet met heerlijke interculturele gerechten (gemaakt door de SIVE vrijwilligers)
– Een lezing door Stichting ‘Stem op een Vrouw’.

Naast dit toffe programma op 8 maart is er op donderdag 7 maart ook al het één en ander te doen.
In Concordia draait dan de film ‘Suffragette’. Deze film volgt de begindagen van de feministische beweging in het Verenigd Koninkrijk en hun strijd om één van de meest fundamentele grondrechten: stemrecht. Meer informatie over de film vind je op: https://www.concordia.nl/film/suffragette-sarah-gavron/07-03-2019-19-00.

De kaartverkoop voor zowel 7 als 8 maart vindt plaats via de online kanalen van Concordia.
De prijzen zijn als volgt:
Film ‘Suffragette’: €9,50
Internationale Vrouwendag Evenement: €15,-
Combi-ticket (film + evenement): €20,-

Als je de combi-tickets besteld via de website van Concordia, dan wordt de korting vanzelf verrekend tijdens de bestelling.

 

 

BEKIJK HIER DE FOTO'S VAN INTERNATIONALE VROUWENDAG 2017

Foto's gemaakt door Elselien Panneman

 

Welke waarden hechten wij aan Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag betekent verschillende dingen voor verschillende mensen, maar dat de globale nadruk ligt op gelijkheid en viering is duidelijk.
In oude en moderne geschiedenis hebben vrouwen samengewerkt en doelgerichte acties ondernomen bij het rechttrekken van  ongelijkheid en een ongelijkwaardige behandeling en positie in onze maatschappij in de hoop op een betere toekomst voor elke vrouw, wereldwijd. Deze krachtige samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een wereldwijd verenigd moment: Internationale Vrouwendag.

Met verschillende activiteiten kaarten vrouwengroepen, vandaag de dag, anti-discriminatie organisaties, politieke partijen en andere organisaties deze onderwerpen aan op of rond 8 maart.

De waarden die wij hechten aan Internationale Vrouwendag bieden richting voor het type actie en/of activiteit die op deze dag worden georganiseerd.

Gelijkheid

Gelijkheid betekent ervoor te  zorgen dat alle mensen gelijke kansen krijgen ongeacht hun achtergrond, cultuur, status, huidskleur etc.
Gendergelijkheid betekent dat vrouwen evenveel kansen dienen te krijgen als mannen. Nog maar 100 jaar  geleden werden vrouwen geacht geen plaats te nemen in de politiek; zij kon zich niet verkiesbaar stellen en ze mochten niet stemmen. 2019 is het jaar van 100 jaar kiesrecht voor vrouwen in Nederland.
Mannen werden geacht voor het gezin te zorgen en hun verantwoordelijkheid daar te nemen. De rol van de vrouw was het opvoeden van de kinderen en het verzorgen van het huis.

We hebben behoorlijke stappen gezet als het gaat om gelijkheid (gelijkwaardige behandeling) maar er zijn nog veel onderwerpen die aandacht verdienen zoals gelijke beloning van vrouwen maar ook het vergroten van het aantal verlofdagen voor vaders behoeft nog de nodige aandacht.

Op die manier krijgen zij meer waardering voor hun rol als vrouw in onze maatschappij ongeacht hoe klein of groot die prestaties zijn.
Men wordt zich bewust van het talent van vrouwen en zien in deze vrouwen rolmodellen.

Waardering en respect

Internationale Vrouwendag is het  aangewezen moment om  jaarlijks de successen en prestaties van vrouwen te vieren. Op die manier krijgen zij meer waardering voor hun rol als vrouw in onze maatschappij ongeacht hoe klein of groot die prestaties zijn. Men wordt zich bewust van het talent van vrouwen en zien in deze vrouwen rolmodellen.

Gelijkheid kan alleen worden bereikt wanneer vrouwen echt gewaardeerd en gerespecteerd worden. Maar ook dienen zij zichzelf te waarderen want zelfvertrouwen en zelfwaardering straal je uit naar anderen.

​Intimidatie, seksueel en/of huiselijk geweld en vrouwen inzetten als schild in oorlogssituaties moet uitgebannen worden. Vrouwen echt gewaardeerd en gerespecteerd worden.