Genomineerden voor de Brigit Sijmons Award 2020

Tot 1 februari 2020 konden inwoners inspirerende vrouwen aandragen voor de Brigit Sijmons Award. De onderstaande vrouwen zijn genomineerd.

Elisabeth Oets

Elisabeth Oets  Elisabeth is al jaren voorzitter van de Enschedese afdeling van het Vrouwen Netwerk voor Hoogopgeleide vrouwen VVAO. Samen met anderen in het bestuur zorgt ze dat er elk jaar een mooi activiteitenprogramma ligt met o.a. veel interessante lezingen die juist voor vrouwen interessant zijn.  Zij is voor veel vrouwen een inspiratiebron als het gaat om zaken die vooral voor vrouwen van groot belang zijn. Ze weet mensen te verbinden.

Elisabeth is al jaren voorzitter van de Enschedese afdeling van het Vrouwen Netwerk voor Hoogopgeleide vrouwen VVAO. Samen met anderen in het bestuur zorgt ze dat er elk jaar een mooi activiteitenprogramma ligt met o.a. veel interessante lezingen die juist voor vrouwen interessant zijn. Zij is voor veel vrouwen een inspiratiebron als het gaat om zaken die vooral voor vrouwen van groot belang zijn. Ze weet mensen te verbinden.

Edina Bavcic

Ze vluchtte voor de oorlog in Bosnië en vond haar plek in Nederland. Daar raakte ze betrokken bij veel verschillende initiatieven, waaronder het reumafonds. Ze is is een voorbeeld voor andere vrouwen en vind belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt en draagt dit ideaal ook uit. Daarnaast zet ze zich in tegen ouderverstoting en schreef daarover een boek dat ze uitreikte aan de Tweede Kamer. Met haar eigen boek wil ze mannen en vrouwen verbinden voor de betere toekomst voor hun kinderen. Ondanks dat ze chronische reuma heeft, is ze overtuigd van dat beweging nodig is. Ze blijft altijd proberen. Haar motto is: ‘Leven is bewegen’ Al met al is Edina sterke vrouw, ambitieus en met mooie idealen.

Annie Beumers

Annie is 93 jaar oud en is voor de oorlog geboren. Als geen ander weet zij hoe het is om niet in vrijheid te kunnen leven en weet dan dus ook heel goed wat vrijheid betekent voor ieder mens. Als actief toneelspeelster van de Kameleon Lonneker speelt zij een prominente rol en weet de harten van de toeschouwers te veroveren. Daarnaast coacht zij de jongere spelers en blijft zij hen enthousiasmeren om door te gaan.

Ook heeft zij op 93-jarige leeftijd nog een rol te weten bemachtigen in de film van Herman Finkers ‘De beentjes van Sint Hildegard’ die op 10 februari in Amsterdam in primaire is gegaan. Dit houdt in dat zij ook nog haar eigen boontjes dopt. Door het meespelen in deze film is zij een inspiratiebron voor Twente, maar ook voor veel vrouwen in Nederland. Zelfs in 2012 heeft zij in de film meegespeeld ‘Niks aan de hand’. Door deze film is geprobeerd om kansarme jongeren weer op rechte pad te krijgen. Zij is een groot voorbeeld en een inspiratiebron voor veel vrouwen, door haar positieve instelling, sterke karakter, en ondanks haar hoge leeftijd om op deze manier mee te blijven participeren in de maatschappij.

Sangita Khadka

Ondanks dat ze de Nederlandse taal (nog) niet helemaal beheerst heeft ze aan allerlei activiteiten meegedaan in Twente om aandacht te krijgen voor wereldwijde vrouwenonderdrukking. Met acties als: 'Lock me up' en enkele lezingen, waaronder een interview tijdens de Inspirerende Ontmoetingen bij Sive in november vorige jaar. Ze deelt erg open over haar positieve en moeilijke momenten in haar leven. Hiermee inspireert ze anderen om door te gaan en de beste versie te worden van henzelf.

Linda Extercate

Vanuit de behoefte iets te doen voor de hulpbehoevende mens zet zij zich al enkele jaren met hart en ziel in voor de kledingbank in Enschede. Ze houdt de kledingbank draaiende door nieuwe vrijwilligers te werven die net als zijzelf het hart op de goede plek hebben. Linda is een zeer zorgzame vrouw die iedereen altijd warm welkom heet.

Heleen Miedema

Heleen Miedema is de initiator en drijvende kracht achter een nieuwe beroepsgroep: Technisch Geneeskundige. Zij is verantwoordelijk voor het ontwerp en implementatie van deze studie, een academische discipline op het snijvlak van zorg en technologie. Dankzij haar onuitputtelijke energie en tomeloze inzet geniet Technische Geneeskunde nu landelijke en internationale erkenning en is zij een voorbeeld voor velen.

Heleen Miedema stimuleert het belang van persoonlijke vrijheid, onafhankelijk denken en een eigen verantwoordelijkheid voor de professionele ontwikkeling; niet alleen bij studenten, maar ook bij docenten en stafleden. Met grote volharding, humor en geduldige herhaling van essentiële aspecten zet zij de koers uit van de vorm en de inhoud van het onderwijs. Docenten, staf en studenten waaronder vele vrouwen uit Twente en van over de hele wereld, dragen Heleen op handen vanwege haar visie, karakter en uitstraling.

Gabriëlla Grosz

Een moeder, ondernemer, maar vooral een inspiratiebron voor velen vrouwen. Ze komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar heeft in Nederland gestudeerd aan de kunstacademie. Ze heeft haar eigen Yoga studio, en biedt hier een platform voor mensen op zoek naar zichzelf, ontspanning, lichaamswerk, en geeft beginnende ondernemers een kans om voor weinig geld een ruimte te huren in het yoga centrum.