Boekbesprekingen

Boekbesprekingen

Boekbespreking Multiculturele leesclub van 30 juni 2020

Door de corona maatregelen kwamen we bij elkaar op het terras van een pannenkoekenboerderij. Een heel nieuwe ervaring om zo een boek te bespreken.

Het was wel een bijzonder boek namelijk  “Het verhaal van de dienstmaagd” van Margaret Atwood.

Het gaat over een nieuwe republiek in de Verenigde Staten, die is opgezet door een christelijke beweging. Iedereen moet leven naar de regels van het Oude Testament. Voor vrouwen betekent het dat ze veel van wat ze bereikt hebben aan zeggenschap over hun leven helemaal kwijt zijn. Zij zijn ingedeeld in verschillende categoriën. De hoofdpersoon in het boek, Vanfred, is een dienstmaagd. Dienstmaagden dienen slechts één doel: het baren van kinderen.

Margaret Atwood heeft dit boek in 1985 geschreven.

Is het science fiction? Atwood heeft zich als regel opgelegd, dat alle gebeurtenissen in het boek zich al eens hebben voorgedaan in de geschiedenis.

We vonden het een boek waar afschuwelijke dingen in voorkomen. Je wordt er niet vrolijk van. Maar het is wel een waarschuwing, hoe bestaande patronen en zaken, die we normaal vinden, kunnen veranderen. En de rol en positie van vrouwen in negatieve zin kunnen veranderen. Dat is niet ondenkbaar. We bespraken of we ons dit zouden laten opdringen of ons zouden verzetten. Kortom een boek dat je bezig houdt.   

 

Eefje Lambeck