Taal

Nederlands leren is belangrijk om je eigen stem te laten horen. Als je werk wil vinden is het handig als je goed Nederlands spreekt, leest en schrijft. Bij SIVE volg je taallessen en oefen je met het Nederlands door andere vrouwen te ontmoeten.

SIVE Nederlandse taalles
SIVE taalcafe
SIVE praatgroep

taal

Beter Nederlands leer je bij SIVE.

Je leert spreken, lezen en schrijven in onze taallessen voor hoger opgeleide vrouwen. De taal leren is het begin, daarna moet je vooral veel oefenen. Dat kun je doen bij het Taalcafé van SIVE en bij onze praatgroepen.

Let wel op, er is niet overal gelijk plek. Dan kom je op een wachtlijst. Samen met andere vrouwen taal oefenen kan wel altijd.

Meld je aan voor onze taalactiviteiten via het aanmeldformulier hieronder.

sive taal foto

Nederlandse taalles

Nederlands leer je in de taallessen van SIVE.

Onze lessen zijn voor vrouwen die:

  • een hoge opleiding hebben gehad in een andere taal (bachelor- of masterniveau of gelijkwaardig);
  • graag verder willen komen in Nederland voor werk en studie, maar daarvoor beter Nederlands moeten spreken, lezen en schrijven;
  • graag in een groep leren;
  • andere inspirerende vrouwen willen ontmoeten uit verschillende culturen;
  • het leuk vinden om deze lessen van gemotiveerde vrijwilligers te krijgen die aandacht hebben voor elk individu.

Onze lessen passen niet bij full-time studenten van ROC, Saxion of Universiteit Twente. Volg je al NT2-lessen op een ROC? Dat is geen probleem, de taallessen van SIVE zijn dan een goede aanvulling.

Niveaus, methode en lesperiodes

Bij SIVE bieden we Nederlandse taalles aan op drie niveaus:

  • Beginner: A0-A1 (de A1 groep)
  • Gevorderde beginner: A1-A2 (de A2 groep)
  • Gevorderde: A2-B1 (de B1 groep)

We werken met de methode “Begin Vandaag” van Intertaal. Elk niveau kost één cursusjaar, met twee lesperiodes van 14 lesweken. Nieuwe groepen beginnen steeds in september. In overleg is het soms mogelijk om in februari in te stromen, maar normaal gesproken is het de bedoeling dat je in september begint.

Wat kost het?

Aan de taallessen zijn kosten verbonden. We vragen je een bijdrage voor het leerboek (€30-35) en voor de organisatie van de lessen (inclusief koffie en thee). Dit bedrag is €45 voor een lesperiode. Een lesperiode duurt 14 lessen. Per jaar zijn er twee lesperiodes. Deze bedragen gelden vanaf september 2022.

Aanmelden

Inschrijven voor de taallessen van SIVE? Vul dan het formulier hiernaast in. We bevestigen je inschrijving per mail.

Het is altijd mogelijk om je in te schrijven, maar er is niet altijd plek. Dan kom je op een wachtlijst. Als je wilt weten hoe lang je moet wachten, vraag dat dan na bij SIVE.

In de tussentijd kun je het SIVE Taalcafé bezoeken. Meer daarover lees je hieronder.

SIVE taalles-testimonial

Wat vrouwen zeggen over de taallessen

Praatgroepen

Nederlands leren doe je op taalles. Nederlands praten doe je samen.

Bij de Praatgroep oefenen vrouwen samen met de Nederlandse taal. Hierdoor word je zekerder en lukt het je beter om te vertellen wat je wilt.

De vrouwen die meedoen aan de Praatgroep komen twee keer per week samen. Er zijn tussen de zeven en tien vrouwen van verschillende nationaliteiten.

Ze drinken samen koffie en thee. Ze praten over onderwerpen die ze belangrijk vinden. Soms wordt er een stukje uit een boek of krant gelezen. Dan zoeken ze samen naar de betekenis van woorden die niet iedereen kent. Een andere keer oefenen ze woorden met spel.

De Praatgroep is een oefengroep en zeker geen taalles. De groep is voor vrouwen die al eerder Nederlandse taallessen hebben gevolgd. De meeste vrouwen kunnen al redelijk Nederlands spreken, maar oefenen en gebruiken de Nederlandse taal te weinig in hun dagelijkse leven.

Wanneer?

Iedere maandag- en donderdagochtend van 10.00 - 11.30 uur (behalve in de schoolvakanties).

Wat kost het?

€ 1,- per keer, inclusief lesmateriaal en koffie of thee.

Taalcafé

Bij het Taalcafé van SIVE oefenen vrouwen samen om het spreken van de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. De dames die naar het Taalcafé komen hebben verschillende niveaus van Nederlands. Aanmelden is niet nodig.

Wanneer?

Elke vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur bij SIVE

Wat kost het?

€ 1,- per keer, inclusief lesmateriaal en koffie of thee

SIVE taalcafe