Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Internationale Vrouwendag

maart 8 @ 12:30 - 18:00

Internationale Vrouwendag 2023 ”Leven in Vrijheid”

 

 

8 maart organiseert SIVE weer de Internationale Vrouwendag. Dit jaar in het thema; ‘’Leven in vrijheid’’ De dag is gratis te bezoeken, aanmelden is wel verplicht. Aanmelden kan uiterlijk tot 1 maart via inschrijfformulier op de website.

Het programma begint vanaf 12:30 uur en zal tot 18:00 uur duren. Op onze locatie in de Centrale Bibliotheek Enschede.

Programma 8 maart:

12:30 uur – Inspirerende Ontmoeting met Yasmin Haidar

Bij de Inspirerende Ontmoeting komt een gastspreekster vertellen over haar drijfveren en hoe zij is gekomen waar ze nu staat.  Op 8 maart komt Yasmin Haidar haar verhaal vertellen. Yasmin heeft een boek geschreven over hoe ze in Syrië leefde en nu in Nederland in vrijheid woont. (Titel boek: Een brug naar veiligheid) Zij vertelt onder meer over het zoeken van een identiteit vanuit twee werelden, de Syrische en Nederlandse. Via het inschrijfformulier kan er ook een lunch aangevraagd worden voor €5 euro (optioneel).

 

14:00 tot 15:00 uur Workshop ronde 1
15:30 tot 16:30 uur Workshop ronde 2

 

Er zijn 4 workshops die gevolgd kunnen worden:

  • Workshop ‘’In vrijheid zingen’’ door Janina Stopperka

Zingen is een universele taal waarmee we van hart tot hart kunnen communiceren. Zingen is ook een uitlaatklep om overtollige spanning te transformeren naar een intens lied. Tijdens de zangworkshop ontdek je, waar je eigen authentieke stem zit en hoe je die kunt openen. We doen stem bevrijdende oefeningen en zingen eenvoudige wereldmuziek en vrouwenliederen.

Janina Stopperka is muziekdocent, coach, piano-zangeres en zanglerares.

Meer informatie via: https://www.zangwerkplaats-enschede.nl/

 

  • Workshop ‘’Vogels en vlinderen schilderen’’ door Luz Jimenez

Vogels en vlinderen zijn symbool voor vrijheid. In de workshop maakt iedereen zijn eigen manier een mooi object of een schilderij om mee naar huis te nemen.

Luz Jimenez is geboren en getogen in Bogota, Columbia.

Meer informatie via: https://luzg-atelier.nl/

 

  • Workshop ‘’Contact maken door verhalen te spelen’’ door Carole van Ruitenbeek

We gaan een uur lang spelen zonder echt te gaan acteren. Je gaat je verbeelding en fantasie gevruiken, je lijf en je emoties. Contact maken in vrijheid. Het thema is ook ‘’In vrijheid leven’’. In deze workshop wordt dat vertaald met vrij spelen in een ontspannen sfeer. Niks is gek of fout in deze workshop. Doe je ook mee?

Carole van Ruitenbeek geeft spel en acteercursussen, is trainingsacteur, regisseur en zij geeft theatercoaching.

Meer informatie via: https://carolevanruitenbeek.nl/

 

  • Workshop ‘’Vrouwen en Vrede’’ door werkgroep Vrouwen voor Vrede Enschede

Vrouwen voor Vrede Enschede heeft als doel te streven naar een geweldloze, respectvolle en veilige mondiale samenleving, waarin de rechten van de mens – zoals verwoord in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – worden nageleefd. In de workshop vertelt Vrouwen voor Vrede hoe zij werkt aan deze doelstelling.

 

16:30 uur tot 18:00 uur – Afsluiting

Bij de afsluiting komt het Sista’s Wereldkoor zingen. Hierna volgt de uitreiking voor de Brigit Sijmons Award.

Na de uitreiking komt Katja Bassova nog vertellen. Katja verteld hoe zij voor haar studies in 1993 van de Oekraïne naar België reisde, en hoe zij deze reis 20 jaar later, vorig jaar in februari 2022 gedwongen weer moest maken. Wat doet het met je om als vluchteling ‘te gast’ te zijn in een land? Waar liep zij tegenaan en hoe heeft ze dat opgelost? Hoe hield zij zich in deze moeilijke situatie staande en wat kan jij daarvan leren?

Om 18:00 uur sluiten we af, en kan er nog een hapje en drinken worden genoten in de Huiskamer van SIVE.

 

Deelneemsters aan de Internationale Vrouwendag ontvangen bij aanmelding een kortingsbon voor de dansvoorstelling Majka bij Theater Concordia Enschede: In de dansvoorstelling Majka onderzoekt choreograaf Sandra Kramerová de verschillen en overeenkomsten tussen Oost- en West-Europese vrouwelijkheid. (voor meer informatie: https://www.concordia.nl/theater?date=08-03-2023)

 

Film met nabespreking bij Theater Concordia Enschede

Om 19.30 draait in theater Concordia Enschede de film It’s Raining Women van Mari Soppela. Dit is een indringende strijdkreet en een onmisbare film over het glazen plafond. Er zal een inleiding en nabespreking zijn bij de film.
 
Na de film gaat Janke Smit namens SIVE in gesprek met Yara Hümmels, voorvechtster van gendergelijkheid. Yara is sinds 2017 raadslid voor PvdA Enschede en een groot voorvechter van gendergelijkheid op de werkvloer en initieerde een onderzoek naar de loonkloof binnen de gemeente Enschede

Deze avond wordt mede georganiseerde door Verenging van Vrouwen met Hogere Opleiding VVAO Enschede en Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede SIVE
Voor meer informatie en karten: https://www.concordia.nl/film/internationale-vrouwendag-its-raining-women/

 

Gegevens

Datum:
maart 8
Tijd:
12:30 - 18:00

Organisator

SIVE
Telefoon:
053-4347442
E-mail:
info@sive.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Bibliotheek Enschede