"Het heeft me veel geluk gebracht" - Terugblik Inspirerende Ontmoeting met Lous

2021-07-07 "Het heeft me veel geluk gebracht" - Terugblik Inspirerende Ontmoeting met Lous

“Het heeft me heel veel geluk gebracht!”

Inspirerende Ontmoeting met Lous Scheers

Op woensdag 30 juni was er weer een Inspirerende Ontmoeting. En het kon weer in het echt! In de huiskamer van Sive gaat iedereen rond de grote tafel zitten. Vrijwilliger Janke heeft lekkere salades gemaakt. “Die salades zijn perfect voor mij! Heerlijk en een kleine portie voor mijn kleine maag,” vertelt Lous Scheers enthousiast.

Lous is vandaag te gast om haar verhaal te vertellen. Ze heeft in maart 2020 een maagverkleining gehad. “Mijn hele leven worstel ik al met overgewicht. Als kind was ik al (te) zwaar. Ik heb er van alles aan gedaan om af te vallen. Zelfs met succes: ik ben bijvoorbeeld een aantal keer zo’n 40kilo afgevallen. Maar het gewicht kwam steeds heel snel weer terug. Na de laatste keer had ik me zo voorgenomen om dat niet meer te laten gebeuren. Maar het gebeurde toch. Toen ik 33 was, was ik weer op mijn oude zware gewicht en zelfs een paar kilo zwaarder. Dat was al heel vervelend, maar ik kreeg er ook allerlei fysieke klachten bij. Mijn knieën gingen bijvoorbeeld veel pijn doen. Daar schrok ik erg van. Ik kon toch niet op mijn 33e al pijnlijke knieën hebben!? Hoe moet dat dan de rest van mijn leven??”

Begrip en uitleg

“Ik ben naar mijn huisarts gegaan en heb letterlijk gezegd: Help! Zij stuurde me door naar het Obesitascentrum bij het ZGT in Hengelo. Daar vond ik veel herkenning en begrip. Daar werd ik niet afgekeurd, omdat ik te zwaar was. Ik kreeg een gesprek met een arts. Hij legde uit dat obesitas ervoor kan zorgen dat je hele hormoonhuishouding verandert. Het zorgt er eigenlijk voor dat je lichaam na het afvallen er alles aan doet om weer terug te komen op je oude gewicht. Dat gevecht is dus moeilijk te winnen. En toen viel alles op zijn plaats. Het was echt een openbaring voor me. Ik hoorde van een professional dat het dus niet alleen aan mij ligt, en toen wist ik dat ik op het juiste adres was.”

Operatie

Mensen met obesitas (extreem overgewicht) kunnen geholpen worden met een operatie. De operatie wordt vergoed door je zorgverkering als je aan de voorwaarden voldoet. Over het algemeen geldt dat je een BMI (Body Mass Index) van 40 of hoger moet hebben. Maar ook mensen met een BMI van 35 of hoger kunnen al in aanmerking komen als ze ook zware fysieke klachten hebben die gerelateerd zijn aan overgewicht. Mocht je hier meer over willen weten, vraag het dan na bij je huisarts of het Obesitascentrum.

Voor de operatie vindt eerst een traject met fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten en verpleegkundigen plaats om te zorgen dat je de operatie en alle veranderingen zo goed mogelijk kunt doorstaan. Je maakt een rigoureuze beslissing, het is belangrijk dat je goed wordt gescreend om terugval in de toekomst te voorkomen.

Lous: “Bij het ZGT kun je kiezen uit drie operaties. Ik heb gekozen voor de ‘mini gastric bypass’. Ook heb je de ‘gastric bypass’ en de ‘sleeve’. Op de site van het ZGT kun je hier meer informatie over vinden. Bij de operatie die ik heb gekozen wordt je maag verkleind en wordt een stuk van je darmen verwijderd. De ingreep wordt als kijkoperatie uitgevoerd. Ik heb dus alleen drie kleine sneetjes in mijn buik. Het herstel duurt gemiddeld 2-6 weken.”

Veranderingen

“Mijn maag was na de operatie ongeveer zo groot als een ei. Er is ook een stuk darm verwijderd. Hierdoor kan je minder eten en worden er minder voedingsstoffen opgenomen. Ik kan alleen kleine beetjes eten. Ik kan en wil ook niet meer eten, want ik zit gelijk vol. Ik heb dan ook genoeg. Ik eet 6-8 keer per dag. Het afvallen ging bij mij na de operatie heel snel. In de eerste zes maanden na de operatie verloor ik al snel 40-50 kilo. Daarna ging het langzamer, maar ik ben inmiddels 70 kilo kwijt,” legt Lous uit.

Nooit meer diëten

Lous: “Ik kan nu genieten van eten. Voor de operatie wilde ik altijd maar meer eten. Ik voelde een constante drang om te eten. Dat heb ik nu gelukkig niet meer. Ik eet nu om mijn lichaam te voeden en niet omdat het ‘moet’. Maar ik kan ook echt genieten van alles wat ik eet. Ik mag ook alles eten, zolang het maar met mate en in kleine beetjes is. Na deze operatie mag je nooit meer diëten, want dat werkt niet en houdt je ook niet vol. Het eerste wat je leert, is dus een eetpatroon dat je wel vol kunt houden. Dus minimaal 6 keer per dag om de twee uur iets eten. Dat is best wennen hoor! Ik heb een kantoorbaan, dus ik kon het gelukkig makkelijk inpassen.”

Zelf kiezen

Aan de tafel zitten twee vrouwen, die allebei een kind hebben met obesitas. Ze worden erg geraakt door het verhaal van Lous. Ze maken zich beide erg zorgen om hun kind. Ze willen graag helpen, maar krijgen geen gehoor.

Lous: “Dat herken ik wel. Ik wilde ook nooit van anderen horen dat ik iets aan mijn gewicht moest doen. En zeker van mijn ouders niet. Het voelt alsof je kritiek krijgt, omdat je dik bent. Ik weet nu wel dat dat niet zo is. Dat ze je wil helpen omdat ze graag willen dat je gezond en gelukkig bent, juist omdat ze van je houden. Maar dat kan ik nu pas inzien en begrijpen. Ik geloof dat je er echt zelf aan toe moet zijn. Dat je zelf toe kunt geven dat je obesitas hebt en dat het niet meer gaat. Pas dan kun je hulp accepteren. Voor iedereen is dat moment anders.

Mensen zeggen vaak dat ze het moedig vinden dat ik dit heb gedaan. Dat is misschien wel zo, maar ik voel dat niet. Ik had vooral geen keus en dus ben ik er vol voor gegaan. De veranderingen, problemen, pijn etc. heb ik dus voor lief genomen, omdat ik bezig was gezond te worden. En het is echt lastig hoor! Ik ging vreselijk aan mijzelf twijfelen. Doe ik het wel goed? Ik heb dus heel vaak op de weegschaal gestaan om het getal af te zien nemen. Op die manier kon ik in ieder geval meten dat het goed ging. Ik krijg natuurlijk ook heel veel ondersteuning van therapeuten, diëtisten en groepsbijeenkomsten. Je krijgt 5 jaar nazorg vanuit het Obesitascentrum. Dat helpt echt.”

Tot slot

“Of ik het andere mensen aan zou raden…? Wel als je graag wat aan je overgewicht wilt doen en niet gelukkig bent. Weet je, het maakt mij niet uit of iemand dik of dun is. Ik ben verloofd met een man, die me altijd heeft geaccepteerd zoals ik ben. Maar ik kon mijzelf niet accepteren. Ik wilde altijd al slank worden, maar toen ik ook andere klachten kreeg, wilde ik vooral gezond worden. Toen ging er een knop om. Nu klopt het in mijn hoofd. Ik weet zeker dat het andere mensen ook kan helpen, maar laat je goed voorlichten. En doe het alleen als je het zelf wil! Dit hele proces heeft mij in ieder geval heel veel geluk gebracht!