Ontmoet Hadhemi

Even kennismaken met een van onze cursisten: Hadhemi Herdick

Ik ben 44 jaar en woon nu ruim drie jaar in Nederland. Ik kom uit Tunesië. Daar had ik mijn eigen bedrijf in import en export. In 2016 ontmoette ik mijn man in Duitsland. In 2018 zijn we getrouwd en ben ik naar Europa verhuisd. In het begin was ik erg optimistisch. Ik had allerlei plannen, want ik had veel ervaring. Ik dacht dat ik in Nederland geen obstakels zou tegenkomen.
Toch veranderde alles toen ik hier kwam. Ik voelde me alleen, depressief en ik had geen vrienden. Ik dacht eerst dat ik het hier makkelijk zou gaan redden. Ging enthousiast op zoek naar een baan. Ik dacht dat het met mijn CV wel zou lukken. Ik sprak zelfs 3 talen! (Arabisch, Frans en Engels) Toch kreeg ik steeds opnieuw afwijzingen op mijn sollicitaties. Ze zeiden allemaal dat ik wel veel ervaring had, maar dat ze me niet konden aannemen omdat ik geen Nederlands sprak.

SIVE
Mijn man heeft SIVE voor mij gevonden via internet. Sinds ik bij SIVE kom, voel ik me veel beter. Er zijn veel dingen in mijn leven veranderd. Toen de lessen begonnen, verbeterde mijn mentale gezondheid. Ik kreeg weer zelfvertrouwen om dingen te ondernemen. Ik heb er leuke en vriendelijke mensen ontmoet. Iedereen wordt bij SIVE gelijk behandeld. Afkomst, religie of politieke voorkeur maakt niets uit. Door SIVE heb ik weer wat te doen,  dat ontbrak echt bij mij.

Taallessen
De docenten bij Sive zijn aardig. Het lesprogramma is leuk en ze behandelen ons zo ontzettend leuk. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten. Het vulde mijn lege leven weer in. Ik voel mij nu niet meer zo naar, zoals toen ik hier net kwam. Ik heb veel geleerd bij SIVE. Als ik nu naar de markt ga, weet ik hoe ik de prijzen moet zeggen en hoe ik met mensen moet communiceren. In het verleden zei ik vaak sorry ik spreek geen Nederlands als iemand mij wat vroeg.’

Inspiratie
Mijn lerares Anny is geweldig en een inspiratie. Ze voelt als een soort moeder die haar kinderen lesgeeft. Het is een gevoel dat ik niet kan uitleggen. In het begin kon ik niet zo goed Nederlands praten. Als iemand tegen me sprak, antwoordde ik altijd in het Engels. Stapje voor stapje probeerde Anny dingen uit te leggen. Stap voor stap probeerde ze als een moeder haar kinderen te onderwijzen. Ze was ons nooit zat. Ze heeft een grote passie voor ons.

Nederland
Nederland is een leuk land. Alleen het weer vind ik minder leuk. De natuur is zo geweldig hier. Ik ben echt fan ben van de natuur. Maar ik vind de koude relatie tussen mensen minder leuk, zoals de koude relatie tussen buren. Hier is het ieder voor zich. Je praat amper met elkaar. Als ik naar de supermarkt ga en ik vraag er iets dan word ik wel altijd geholpen. Dan is iedereen gelukkig altijd erg vriendelijk. Over het algemeen is Nederland een leuk land. Je voelt je hier veilig als je ’s nachts op straat loopt. Niemand die je lastig valt.
Ik was wel echt verbaasd dat bijna alle Nederlanders honden hebben. Er wordt veel aandacht aan de dieren besteed. Dat waardeer ik omdat ik van dieren houd. Wat ik ook vreemd vond, is dat je in Nederland niet zonder afspraak bij iemand langs kunt gaan. Zeker niet rond etenstijd! Als je onverwachts op bezoek gaat rond etenstijd moet je in de woonkamer wachten tot ze klaar zijn met eten. Bij ons in Tunesië is de gast nummer één. We delen ons eten gelijk zonder enige twijfel.

Toekomstplannen
Toen ik net in Nederland was, was ik van plan om hier een eigen bedrijf te beginnen. Maar door de taalbarrière durfde ik niet. Ik had geen vertrouwen in mijzelf. Ik wil in de toekomst misschien wel Tunesische koekjes verkopen. In Nederland kun je ze bijna niet vinden. Ik heb al een facebookpagina gemaakt en er een paar foto's op gezet. Mijn docenten in de A1-groep moedigden me ook aan. Zelfs mijn man probeerde me te pushen. Hij vindt de koekjes erg lekker. Maar ik ben altijd bang om te falen en de coronasituatie maakt elk gevoel van onzekerheid groter en groter.