ontmoet chiara

Even kennismaken met: Chiara Francolino

 

Ik ben 29 jaar oud en kom uit Amerika. Dat is het korte antwoord. 😉 Ik ben geboren in Amerika en opgegroeid in Roemenië. Mijn bachelor heb ik in Amerika afgerond. Dat is de laatste plek waar ik gewoond heb voordat ik naar Nederland kwam. Ik kwam ruim twee jaar geleden hier om mijn Master te doen. Ik ontmoette hier een Nederlandse man en we zijn getrouwd. Ik ben hier dus gebleven, maar dat was eerst niet de bedoeling. Toen ik hier kwam dacht ik: ach, ik zou hier best kunnen wonen. Het is een prachtig land en de mensen zijn erg aardig. Voorlopig blijven we hier maar uiteindelijk gaan we naar Roemenië waar ik wil werken als muziektherapeut. Uiteindelijk hopen we ook weer terug te keren naar Nederland om hier te wonen. Tegen die tijd hoop ik ook goed Nederlands te kunnen spreken, zodat ik ook hier kan werken als muziektherapeut. Als back-up carrière lijkt mij het idee van kraamverzorgster wel wat. Dus ooit misschien dat. We hebben dat niet in Amerika of Roemenië dus dat lijkt mij erg leuk.

Taallessen
Voor mij betekent een taal leren in het algemeen dat ik kan communiceren met mijn omgeving. Zelfmotivatie is hierbij belangrijk. De taal van de wereld om je heen of de samenleving om je heen niet kunnen spreken is erg beperkend. Je dom voelen als je je mond opendoet, terwijl je weet dat je dat niet bent. Het is een heel ongemakkelijk gevoel als je iets zegt wat niet goed klinkt, vooral als je weet dat je niet dom bent. Taal en de taallessen zelf betekenen dus dat ik veel meer vrijheid en vertrouwen heb in mijn omgeving en dat ik bijvoorbeeld met mijn schoonouders kan praten. De taallessen helpen om een meer sociaal leven te leiden.
Op dit moment weerhoudt het niet kunnen spreken van de Nederlandse taal mij ervan om mijn beroep uit te kunnen oefenen. De taallessen helpen dus ook om te zorgen dat ik uiteindelijk kan doen waarvoor ik ben opgeleid.

SIVE
Ik waardeer het dat je bij SIVE de taal leert in een relaxte omgeving. Het voelt er erg vriendelijk. Het is geen gestructureerd ‘leslokaal’. Je kan gewoon vrijuit vragen stellen. Ik denk dat relaxt het beste woord is om het te omschrijven. Dat waardeer ik en dat heeft mij enorm geholpen. Een taal leren is veel moeilijker als volwassene dan als kind. Ik merk dat ik soms geïntimideerd raak door het proces en vaak ontmoedigd raak. Maar omdat SIVE zo’n fijne en plezierige omgeving biedt om de taal te leren, voel ik mij tijdens de lessen niet zo ontmoedigd.

Inspiratiebron
Moeder Teresa is voor mij een inspirerende vrouw. Ik vind haar onbaatzuchtigheid en haar toewijding aan mensen heel inspirerend. Het lijkt erop dat ze andere mensen op de eerste plaats zet. Ze pleit ook voor onderdrukte mensen. En dat vind ik heel inspirerend.

Nederland
Het leukst aan Nederland vind ik de natuur. De natuurlijke schoonheid van Nederland. Ik vind dat er iets heel vredigs zit aan deze natuurlijke schoonheid.
Er is wel iets dat ik mijzelf afvraag. In Nederland zie ik vrouwen fietsen zonder capuchon over hun hoofd of haar en toch zien hun haren er altijd perfect uit. Ik begrijp niet hoe dat kan!?
Waar ik me ook over verbaasde was iets wat mijn man altijd mee thuis kwam: een zak met stokken. Ik was helemaal verbaasd toen hij er een stokje uithaalde en erop begon te kauwen als een bever. Ik dacht: waarom ben je op een stok aan het kauwen? Het bleek zoethout te zijn. Ik wist niet dat je op stokjes kon kauwen. Dat was erg nieuw voor mij!
De mindset ‘Doe normaal dan doe je al gek genoeg’ vind ik erg interessant. Er is een soort tolerantie dat je vrij bent om jezelf te zijn. Maar té gek doen moet je niet doen binnen de Nederlandse families. Dat vind ik best grappig.