OntmoET Yidan

Even kennismaken met een van onze cursisten: Yidan Yu

Ik ben 32 jaar en ik ben nu 6 jaar in Enschede. Ik kom uit China, maar verhuisde voor mijn studie Chemische Technologie naar Duitsland. In Enschede heb ik mijn man ontmoet en werd uiteindelijk zwanger. Daarom ben ik nu hier. In het begin vond ik het erg moeilijk. Ik was zwanger en had geen Nederlandse diploma's. Ik ging op zoek naar werk, maar in mijn situatie een baan vinden was lastig. De taal was ook een grote barrière en Enschede is een kleine stad. Toen ben ik uiteindelijk huisvrouw geworden.

SIVE
Bij SIVE voel je je heel vrij. Bij SIVE helpen ze je enorm en ze geven er ook om je geestelijke gezondheid. Er wordt ook veel nuttige informatie over Enschede gedeeld. Niemand voelt stress om voor een toets te slagen. Het gaat niet alleen om taal bij SIVE. Het gaat ook over het leven. Door mee te doen aan de activiteiten van SIVE kan ik af en toe even afstand nemen van de huisvrouwrituelen. SIVE is ook een plek om mijn netwerk uit te breiden, om mensen van verschillende nationaliteiten te ontmoeten en om mijn levensstijl te veranderen. Veel mensen bij SIVE hebben een positieve levenshouding. De docenten zijn erg aardig en moedigen ons altijd aan om positief te blijven. Ook tijdens de coronacrisis. SIVE betekent daarom voor mij een andere manier van leven. Door de communicatie met anderen voel ik me ook veel beter. Het zorgt ervoor dat ik mijn leven hier in Nederland kan verbeteren.

Taallessen
De taallessen van SIVE zijn voor mij erg handig om mijn spreekvaardigheid te verbeteren. Omdat de uitspraak voor mij een groot probleem is. Toen mijn oudste dochter een jaar of 2 was, zag ik in dat ik om mijn kinderen een beter leven te kunnen geven, meer naar buiten moest gaan om meer te weten te komen over de samenleving van Nederland. Ik leer Nederlands dus vooral voor mijn familie. Ik denk dat Nederlands voor mijn beroep niet zo belangrijk is.

Nederland
Ik vind het onderwijssysteem in Nederland heel goed. Het is veel beter dan het systeem in China. Vooral het onderwijs voor peuters. Ik denk dat de studenten die onderwijs in Nederland volgen, creatiever en zelfstandiger zijn.
In het begin vond ik het moeilijk om te begrijpen dat veel mensen in Nederland baby’s krijgen zonder dat ze getrouwd zijn. Dat is bij ons in China onverantwoordelijk. Maar na een aantal jaren ontdekte ik dat de relatie niet veel uitmaakt voor hoe er voor de kinderen wordt gezorgd.
Een ander verschil is dat kinderen hier als het regent zonder paraplu gewoon buiten spelen en de regen mogen voelen. In China betekent regen dat alle buitenactiviteiten gestopt moeten worden. In het begin zag ik veel grote verschillen, maar nu de tijd voorbij vliegt, leer ik het verschil tussen China en Nederland steeds beter te begrijpen.

Inspiratie
Aan het begin van de coronacrisis raakte onze docent Anny een beetje in paniek, omdat ze wat ouder is. Maar ze veranderde haar houding tegenover de situatie heel snel. Ze zei dat we ons op de positieve dingen moesten focussen en niet in paniek moesten raken. Ze hielp ons bij het zoeken naar nuttige informatie om te zorgen dat we met een gerust hart door deze situatie heen konden komen. Verder maakten al mijn klasgenoten stap voor stap allemaal grote vorderingen tijdens de lessen. Er werden zowel minder leuke als leuke dingen uit elkaars leven gedeeld. Ik heb veel verschillende dingen van iedereen geleerd.

Toekomstplannen
Ik run nu een eenmanszaak. Ik doe wat internationale handel tussen Europa en China. Daarnaast volg ik een online professionele boekhoudcursus aan de Universiteit van Londen. Ik hoop dat ik dit examen haal en om dan een baan in de boekhouding te vinden. Dat werk is goed vanuit huis te doen. Dan kan ik mijn gezin en mijn baan beter combineren. Misschien moet ik volgend jaar naar Londen om mijn scriptie te schrijven. Ik hoop dat ik dan daar mijn tweede masterdiploma kan halen.
Verder zijn mijn man en ik van plan om naar een grotere stad in Nederland te verhuizen. De kans op het vinden van een baan is in de steden in het Westen voor ons wat groter. Vanwege de zwangerschap heb ik mijn baan opgegeven. Ik denk dat we in ieder geval de komende 10 jaar nog in Nederland zullen blijven, maar daarna hopen we terug te gaan naar China. Eerst hopen we hier nog veel te leren en te groeien.

Persoonlijke tip
Ik kan iedereen yoga aanraden. Ik doe al 15 jaar yoga. Ik denk dat yoga me een gezond lichaam geeft en me van binnen gezond houdt. Als ik me erg verdrietig voel, ga ik mediteren en voel ik mij beter. Ik probeer mensen dus altijd aan te raden om een keer yoga te proberen.