Ontmoet Tanja

Even kennismaken met een van onze cursisten: Tanja Stojchova

Ik ben 41 jaar en ik kom uit Macedonië, nu Noord-Macedonië. Ik heb twee kinderen. We zijn naar Nederland gekomen vanwege het werk van mijn man. Hij heeft hier goede kansen en we besloten daarom naar Nederland te komen. In Macedonië heb ik 20 jaar in een ziekenhuis gewerkt. Ik was laboratorium-assistent. Omdat ik nu nog niet zo goed Nederlands spreek, kan ik hier niet in het ziekenhuis werken. Maar dat hoop ik uiteindelijk wel te doen. Ik werk nu bij Hotel Savenije. Ik moet daar Nederlands spreken, dus nu denk ik elke keer ‘Ga ik Engels of Nederlands spreken?’

Taallessen

Sive is voor mij een opening naar een nieuwe taal en nieuwe relaties. Sive helpt ons ook om sneller te integreren in de maatschappij.

Ik wilde hier in Enschede nieuwe mensen ontmoeten en SIVE is daar een goede plek voor. En natuurlijk ook om de taal te leren. De lessen hielpen me om meer vertrouwd te raken met de Nederlandse cultuur. Ik wil graag alles van de mensen hier weten. Ook voor mijn werk natuurlijk. 😉 Maar in eerste instantie wil ik mensen ontmoeten. Om vrienden met hen te worden, want we zijn hier ten slotte helemaal alleen, zonder familie of vrienden. En we hebben besloten om in Nederland te blijven, daarom is het belangrijk voor ons om de taal te leren. Sive heeft me daar echt bij geholpen. Ik zou wel meer lessen in de week willen, misschien 2 of 3 keer in de week, dat zou veel beter zijn voor mij.

Nederland

Ik hou van dit land, de mensen zijn zo natuurlijk, ze willen iedereen helpen. Ze zorgen ook goed voor de ouderen. Alles ziet er netjes uit, alles is schoon. Ze zorgen voor gebouwen en van alles. De mensen zijn erg aardig, ze spreken meer dan drie talen. Ze hebben niet zoiets van, ik wil niets verkeerds zeggen. Alleen in Nederland hebben ze geen bergen, die mis ik heel erg. Wat de mensen betreft de mensen zijn soms te open. Soms is er te veel openheid, maar dat is ook wel oké. Ze zijn echt heel eerlijk, maar dat vind ik leuk.

Wat mij alleen wel opviel aan Nederlanders is dat ze het eten met elkaar mixen. Dat ze het zoete en het zoute eten met elkaar mixen. Dat was vreemd voor mij. In andere landen is dat niet zo. Zo eten ze hier bijvoorbeeld kaas met jam..’

Toekomst

Als ik het Nederlands beter ken, wil ik een medische opleiding doen, zodat ik ook hier in het ziekenhuis kan werken. Ik denk in ieder geval dat er echt goede kansen en mogelijkheden zijn in Nederland.